2025 SGK Protez Ödemeleri: Hangi Proteze Ne Kadar Ödeme Yapılıyor?

SGK, 2025 yılında protez ödemelerinde ciddi değişikliklere gitti ve bazı protezleri de kapsam içine almaya başladı.

GÜNCELLEME: SGK 2025 yılı itibarıyla emekliler için hidrolik protezleri de destek kapsamına aldı. Ancak iyi yürümek ve hakem hastane şartıyla emekliler bu destekten faydalanabilmektedir.

SGK Protez Bacak Ödemeleri

SGK, bacak protezleri için ödemelerini 14.200 TL ile 115.000 TL arasında değişen bir aralıkta yapıyor. Protez teknikerinin önerdiği veya sizin seçtiğiniz proteze bağlı olarak SGK ödemeleri değişiklik gösterir. Bu konuyu biraz daha detaylandıralım şimdi.

SGK Diz Altı Protez Bacak Ödemeleri

SGK, 2025 yılından itibaren pin sistemli diz altı protez bacaklara 14.200 TL ödeme yapmaktadır. Aktif vakumlu karbon ayaksız diz altı protezler için 20.527 TL ödeme yapılırken, aktif vakum sistemli karbon ayaklı bacak protezleri için 25.357 TL ödeme yapılır. Ancak SGK’nın çalışan ve emekliye yaptığı ödeme farklıdır. Çalışandan %20 kesinti yaparken, emekliden %10 kesinti yapar.

Örnek 1: Ahmet Bey emeklidir ve 100.000 TL’lik pin sistemli bir bacak protezi almaya karar verir. SGK, 14.200 TL ödemenin %10’unu keserek 12.780 TL ödeme yapar. Ahmet Bey 87.220 TL kendi cebinden öder, kalan 12.780 TL SGK tarafından ödenir.

Örnek 2: Ayşe Hanım çalışandır ve 100.000 TL’lik pin sistemli bir bacak protezi almaya karar verir. SGK, 14.200 TL ödemenin %20’sini keserek 11.360 TL ödeme yapar. Ayşe Hanım 88.640 TL’yi cebinden öder, kalan 11.360 TL’yi SGK öder.

SGK Diz Üstü Protez Bacak Ödemeleri

SGK, 2025 yılı itibariyle pin sistemli diz üstü bacak protezleri için 20.210 TL, pnömatik diz üstü protezler için 44.268 TL, hidrolik diz üstü protezler için 61.880 TL ve mikro işlemcili (biyonik) bacak protezleri için 115.000 TL ödeme yapmaktadır. SGK, bu ödemeleri çalışanlardan %20, emeklilerden ise %10 kesinti yaparak hastalara ödemektedir.

Örnek 1: Ömer Bey emeklidir ve 200.000 TL değerinde bir hidrolik diz üstü bacak protezi almaya karar verir. SGK, 61.880 TL ödemenin %10’unu keserek 55.692 TL ödeme yapar. Ömer Bey, 144.308 TL’yi kendi cebinden öder ve kalan 55.692 TL’lik ödemeyi SGK yapar.

Örnek 2: Suzan Hanım çalışandır ve 200.000 TL değerinde bir hidrolik diz üstü bacak protezi almaya karar verir. SGK, 61.880 TL ödemenin %20’sini keserek Suzan Hanım’a 49.504 TL ödeme yapar. Suzan Hanım, 150.496 TL’yi kendi cebinden öder ve kalan 49.504 TL’yi SGK öder.

UYARI: Mikro işlemcili bacak protezlerinde SGK 115.000 TL ödeme yapmaktadır. Ancak, bu ödemenin bir koşulu vardır: ampute bireyin bu ödenekten yararlanabilmesi için en az 5 yıl süreyle başka bir diz üstü bacak protezi kullanması gerekmektedir. Bu şart sağlandığı takdirde, SGK’dan ödeme talep edilebilir.

SGK Protez Kol Ödemeleri

SGK, 2025 yılı itibariyle 2 kanallı dirsek altı myo kol protezleri için 69.630 TL, 4 kanallı dirsek altı kol protezleri için 89.796 TL ödeme yapmaktadır. 2 kanallı dirsek üstü myo kol protezleri için 79.716 TL ile 4 kanallı dirsek üstü myo kol protezleri için 108.122 TL arası ödeme yapar. Hastalara yapılan bu ödemelerden SGK, çalışandan %20, emekliden %10 kesinti yapar.

UYARI: SGK, biyonik kol protezleri ve kişiye özel yapılan silikon el veya kol protezlerinde ödeme yapmamaktadır. Ancak süs el protezleri için SGK ödemesi mevcuttur.

Süs El Protezleri İçin SGK Ödemeleri

SGK, dirsek altı süs el protezleri için 7.490 TL ve dirsek üstü süs kol protezleri için 12.577 TL ödeme yapmaktadır.

Kimler SGK Protez Ödemelerinden Faydalanabilir?

Ampute bireyler, SGK ödemelerinden yararlanabilmek için Türkiye vatandaşı olmalıdır. Ayrıca, sigortalı, bağkurlu, yeşil kart sahibi veya genel sağlık sigortası sahibi olmaları gerekmektedir.

Diz Altı Protezler

Diz Üstü Protezler

Kol Protezleri

Bilmeniz Gerekenler

Şimdi Protez Randevusu Alın ve Sorularınız İçin Size Ulaşalım

SGK Protez Desteği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yazımızda belirttiğimiz gibi, SGK emeklilerin ödeneğinden %10 kesinti yaparak ödemenin tamamını karşılamaktadır. Ancak çalışanların maaşlarından kesinti yapılmamaktadır. SGK ödemeleri %20 eksik yapılmaktadır.

SGK, tüm protezler için 5 yılda bir kez protez ödemesi yapmaktadır. Ancak sadece kol protezleri ve mikro işlemcili protezler için SGK ödemesi 10 yılda bir yapılmaktadır.

Evet. SGK, evet belirli şartlar altında soket değişimleri ve silikon liner yenilemeleri için ödeme yapmaktadır.

SGK, ilk 2 yıl soket ödemesi yapmamaktadır. Sonrasında ise 18 ayda bir soket değişimi için ödeme yapmaktadır. Diz altı bacak protezi soket değişimi için 1.600 TL, diz üstü soket değişimi için ise 2.248 TL ödeme yapmaktadır.

SGK ilk 2 yıl silikon liner ödemesi yapmamaktadır. Ancak 2 yılın ardından yılda 1 defa silikon liner ödemesi gerçekleştirmektedir. Poliüretan silikon linerlar için 3.000 TL, pin sistemi silikon linerlar için ise 2.052 TL ödeme yapmaktadır.

Aşağıdaki şartları taşımanız halinde SGK her 5 yılda bir proteziniz için size ödeme desteği vermektedir. Kurum bu desteği size nakit olarak vermiyor; protezinizi satın aldığınız yer bu ödemeyi SGK’dan talep ediyor.

  • SGK kapsamında olmak
  • Bağ-Kur kapsamında olmak
  • Yeşil Kart sahipleri
  • Genel Sağlık Sigortası kapsamında olanlar

Evet, devlet SGK aracılığıyla engelli vatandaşlara belli şartlar altında protez bacak ve protez kol desteği vermektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. Geçen yıl 16 eylülde münisküs ve kireçlenme ameliyatı oldum sol dizimden ama ödem yaptı ve ameliyattan sonra ağrılarım devam etti aynı sorun sağ dizimdede var en son çektirdiğim Mr sonucunda iki diziminde kıkırdakları dağılmış zor hareket edemiyorum acı çekiyorum merdiven çıkamıyorum çalışamıyorum diz protezimi önerirsiniz tşk ederim

    1. Merhaba Melda Hanım,
      Biz amputasyon ameliyatı geçirmiş uzvunu kaybetmiş hastalara protez yapan bir kliniğiz. Yaşadığınız rahatsızlığı çözebilecek bir uzmanlığa sahip değiliz. Sizlere yardımcı olamadığımız için üzgünüz.

  2. Merhaba mikro cip dizüstü protez kullanıyorum 11 yıldır bilekte problem çıktı değişik yapıştık SSK bunu karşılar mı acaba ?

    1. Merhaba bozuk yada çalışmayan parçalar için SGK nın belirlediği hastanelerde ki sağlık heyetlerine girip buradan aldığınız rapor ile bir kısım ödeme alabilirsiniz.

  3. Ben 2019 da diz altı pırotez yaptırdım degişim zamanı nezaman bi türlü bulamıyorum silokona gelince bana pırotezi alırken verdiler başka degişim yok dediler çözemedim ben bu işi ve silikonu dikip kullanıyorum

    1. Merhaba, Sosyal Güvenlik Kurumu Ortopedik Protez ve Ortez yönetmeliğine göre diz altı protezleri 5 yılda 1 protez yaptırma hakkına sahiptir. Verdiğiniz tarihe göre 2024 yılı içerisinde tekrardan protez yaptırma hakkınız olacaktır.
      İkinci sorunuz işin hastalarımıza yapılan protezler yine Sosyal Güvenlik Kurumu yönetmeliğine göre protez tüm parçaları ile beraber 2 adet silikon alma hakkınız bulunur. Silikonlar 6 ay garantili olmakla birlikte her bacağınızdan çıkarttığınızda iç yani silikon tarafını sadece su ile temizlerken bacağınıza da temizleyerek ömrünü uzatabilirsiniz.

  4. İyi günler ben 11yil oldu sileks porotes taktırdım ve eklemi bozul yenisinide devlet ödemiyor diyorlar ben yeşil kartliyim yeşilkartlilarin nekadarini devlet öduyor diz üstu benimki

    1. Merhaba,
      Sosyal Güvenlik Kurumu Ortopedik Protez ve Ortez yönetmeliğine göre diz altı veya diz üstü protezleri için 5 yılda 1 kez SGK desteği verilmektedir. Ancak mikroişlemcili protez bacaklarda ne yazık ki SGK desteği bulunmamaktadır.