Transfemoral Protez Nedir?
Transfemoral protez, protez bacakların en yaygın türlerinden biridir ve diz üstü amputasyon sonrası hareket kabiliyetini geri kazandırmak için kullanılır.
Transfemoral Amputasyon Nedir?
Transfemoral amputasyon, femurun (uyluğun üst kısmı) üzerinde gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür. Bu ameliyat bir kaza sonucu veya sağlık sorunları nedeniyle bacağın üst kısmının kesilmesi durumudur. Bacağın, diz üstü kısmıyla birlikte uyluk kemiğinin büyük bir kısmının ampute edilmesi gerektiği durumlarda tercih edilir.
Bu tür bir amputasyon sonrasında, hastaya protez bir bacak uygulanabilir. Amputasyon sonrası rehabilitasyon süreci önemlidir ve genellikle fizyoterapistlerin rehberliğinde gerçekleştirilir.
Transfemoral Protez Nedir?
Transfemoral protez, dizin üstündeki bacak kısmını yerine getiren yapay bir protezdir ve ampute olan kişilere normal yürüme yeteneği sağlar. Teknik olarak diz üstü protez bacak diye de bilinir.
Transfemoral protezler, genellikle diz üstü amputasyonu sonrasında kullanılan protez türlerindendir. Protez, ampute olan kişinin dizin üstündeki bacağını tamamlayarak doğal yürüme hareketini simüle eder. Bu sayede, kullanıcılar normal yaşamlarına daha kolay adapte olabilirler.
Transfemoral Protez Çeşitleri
Transfemoral protezler, farklı tiplerde gelir ve kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir. Bu protezler genellikle mekanik, hidrolik ve mikroişlemcili olmak üzere üç ana kategoride sınıflandırılır.
Mekanik transfemoral protezler, basit yapılı ve kullanımı kolaydır. Bu tip protezler genellikle daha uygun maliyetlidir ve dayanıklılıklarıyla bilinir. Hidrolik protezler ise daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve daha doğal bir yürüyüş deneyimi sunar. Kullanıcıların hareketlerine daha hızlı tepki verebilirler.
Mikroişlemcili biyonik transfemoral protezler ise son teknoloji ürünüdür ve kullanıcıya en yüksek düzeyde kontrol ve konfor sağlar. Bu protezler, sensörler ve bilgisayar sistemleri aracılığıyla kullanıcının hareketlerini sürekli olarak izler ve buna göre ayar yapar. Bu sayede daha doğal bir yürüyüş sağlar.
Transfemoral Ampute Yürüyüş Bozuklukları
Yürüyüş bozuklukları genellikle abdüksiyon olarak adlandırılabilir. Abdüksiyon kişinin ayaklarını yana doğru açarak yürümek zorunda kalması anlamına gelir. Bunun ise 2 nedeni bulunmaktadır.
Transfemoral Protez Abdüksiyon Nedenleri
Transfemoral diz üstü protez kullanan kişilerde abdüksiyon 2 nedenden dolayı oluşur.
- Protezin kişiye uzun veya kısa gelmesi durumunda. Bu durum, protezin kişiye özel ölçülerle hazırlanmadığı anlamına gelir.
- Protez soketinin medyal duvarının uzun olmasından kaynaklanıyor.
Bu tarz yürüyüş bozukluklarını yaşamamak için proteziniz için uzman bir klinik seçmek gerekmektedir.